Header Duurzaamheid

Duurzaamheid

Kunststof verpakkingen circulair: daar gaan we voor!

Als verpakkingsproducten gaan ook wij voor een duurzame wereld. Duurzaamheid is voor ons een topprioriteit: het is een van onze kernwaarden. Voor duurzame kunststofverpakkingen is recyclen van essentieel belang. Hordijk Verpakkingen heeft de Rethink Award 2021 gewonnen in de categorie 'recycling' met twee innovatieve stromen RPET-stromen.

Circulair model

Belangrijk bij recycling is dat de oude lineaire recycle levenscyclus van kunststof wordt vervangen door een circulair model. Circulair (of cradle-to-cradle) betekent dat een voedselverpakking na recycling weer opnieuw een 100 procent voedselveilige verpakking wordt. Dus zonder restafval of kwaliteitsverlies.

Gelukkig ontwikkelen recyclingstechnieken om kunststof circulair te maken zich in rap tempo. Als toonaangevende verpakkingsproducent volgt Hordijk Verpakkingen al deze ontwikkelingen op de voet. Daarnaast onderzoeken we zelf aanvullende en alternatieve technieken.

Waarom gebruiken we nog kunststof voedselverpakkingen?

Een belangrijk antwoord hierop: om voedselverspilling tegen te gaan. Om de impact van (kunststof)verpakkingen te berekenen kijk je naar de ecologische voetafdruk van het hele product gedurende zijn levenscyclus. Dus niet alleen die van de verpakking zelf, maar ook naar wat deze verpakt.

Het is bewezen dat kunststofverpakkingen voedselverspilling tegengaan. Want het voedsel wordt tijdens transport en opslag beschermd tegen besmetting. Verder voorkomt het dat voedsel snel bederft en verkleurt. Het is daarom langer houdbaar en langer geschikt voor consumptie, dus daarom duurzaam.

Uitstoot van methaangas

Voedselproductie kost veel water en energie. Als het voedsel daarna niet geconsumeerd wordt, is dat zonde. De impact van voedselverspilling op het milieu is enorm: wél twintig keer groter dan de impact van de verpakking. Zo stoot rottend eten methaangas uit. Methaangas is een veel schadelijker broeikasgas dan koolstofdioxide.

Tussen de 25 en 30 procent van het wereldwijd geproduceerde eten wordt verspild. Afgedankt voedsel zorgt voor bijna 10 procent van alle broeikasgasuitstoot op de wereld. Een kunststofverpakking voorkomt een stuk voedselverspilling. Als verpakkingsmateriaal heeft kunststof zo een positief effect op het milieu.

Mechanisch of chemisch recyclen?

Uit duurzaamheidsoogpunt heeft mechanisch recyclen de voorkeur. Het laat de kleinste ecologische voetafdruk na. Want hoe verder we bij recyclen teruggaan naar de originele kunststofbouwstenen (chemisch recyclen), hoe meer energie het kost.

PET-flessen

PET-flessen zijn de bekendste recyclestroom. Deze flessen worden via een monostroom zo goed als volledig hoogwaardig mechanisch gerecycled. Hoogwaardig betekent dat het materiaal na verwerking opnieuw als grondstof wordt gebruikt voor hetzelfde soort product.

Bijvoorbeeld: in een PET-fles zit frisdrank en wordt na recycling ingezet als een PET-verpakking voor een salade. Deze recyclestroom is volledig circulair met de kleinste ecologische voetafdruk.

Mechanische sorteerprocessen
Bij mechanisch recyclen worden steeds vaker geavanceerde sorteerprocessen toegepast. Nieuwe technieken zijn: infrarood, magnetisme, kunstmatige intelligentie en watermerken om mixstromen te scheiden.

 • Nabij-infrarood spectroscopie (NIR)
  Wordt gebruikt bij sorteren vanaf een lopende band. Ieder soort kunststof heeft een andere chemische structuur, deze ‘vingerafdruk’ pikken de sensoren op. De NIR-techniek werkt helaas niet met zwarte kunststof. Daarom worden soms lasersystemen ingezet, die herkennen wel zwarte kunststof.

 • Magnetic Density Separation (MDS)
  Kunststofverpakkingen worden bij deze techniek klein versnipperd en daarna in een bad met ferro-magnetische vloeistof gestopt. Met speciaal ontworpen magneten kan deze vloeistof zwaarder of lichter gemaakt worden. De snippers blijven zo op verschillende hoogtes drijven en kunnen gesorteerd worden. Welke hoogte per materiaal? Dat hangt af van de dichtheid van het materiaal.

 • Kunstmatige intelligentie (AI)
  AI wordt steeds meer toegepast in de recycling. Een camerasysteem met een robotarm herkent en verwijdert de verontreiniging en sorteert het daarna. Een robot sorteert 80 voorwerpen per minuut: bijna twee keer zoveel als een mens.

 • Watermerk
  Een watermerk helpt bij het herkennen van het soort kunststof en zo bij de recycling. Het watermerk vertelt om welke kunststofsoort het gaat en waarvoor het wordt gebruikt. Op deze manier wordt een groot deel van het ingeleverde kunststof hergebruikt waarvoor deze ook oorspronkelijk werd gebruikt.

Chemische recycling

Alle kunststofstromen die ongeschikt zijn voor mechanische recycling kunnen via chemische recycling terug in de keten worden gebracht. Het gaat om kunststofstromen als:

 • Gesorteerde monostromen die te vervuild zijn. Of lastig zijn voor mechanische recycling
 • Kunststof dat uitvalt tijdens sorteer- en recyclestappen
 • Mixed kunststofstromen
 • Kunststoffen met toevoegingen als geur- en kleurstoffen

Bij chemische recycling wordt kunststof uit elkaar gehaald en weer teruggebracht tot de bouwstenen van kunststof. Ze gaan letterlijk terug naar de basismoleculen.

Kunststoffen bestaan uit monomeren die aan elkaar zijn gekoppeld tot polymeren. Waarna dat wordt omgesmolten tot kunststof. Chemische recycling draait het proces om en maakt van kunststofproducten weer monomeren.

De toekomst

Kunststofafval is de milieuzorg van onze generatie. Maar hoeft dat niet te zijn voor de volgende. Daar zetten wij ons 100 procent voor in. Met alle nieuwe recyclingstechnieken zijn we op weg naar een circulaire toekomst. Een toekomst waarin kunststofafval wordt gezien als waardevol materiaal voor nieuwe toepassingen.

Vragen?

Wilt u meer weten over de recyclebaarheid van onze producten? Of bent u geïnteresseerd in producten gemaakt uit gerecyclede grondstoffen? Vraag dan snel naar de mogelijkheden: hviz@hordijk.nl of 075 653 63 53.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief